EVP (Electronic voice phenomena)

Go down

EVP (Electronic voice phenomena)

Objavlja  Rush on Ned Jun 06, 2010 3:38 pm

EVP je pojav glasov na vseh zvočnih napravah. Večina teorij je, da so to glasovi mrtvih(duhov). Glas na snemalniku se pojavi šele, ko posnetek predvajamo in ne v času snemanja. V kolikor bi se glas pojavil med snemanjem in bi ga slišali to nebi bil več EVP, vendar izventelesen glas(Disembodied voice), če seveda nebi bilo nobene naravne razlage.
Za snemanje se najpogosteje uporabljajo diktafoni. Tako analogni kot digitalni, vendar je pri analognih zelo priporočena uporaba dodatnega mikrofona, saj imajo, predvsem cenejši, precej glasen motorček, ki poganja kaseto. Ta pa povzroča dodaten šum in motnje na posnetku
Lahko snemate tudi z mobitelom in drugim napravam, ki omogočajo snemanje.

Skeptične razlage EVP-jev so, da se glasovi pojavijo zaradi motenj, šuma v ozadju, pri katerem ti možgani pretvorijo zvok v glas(Pomen besed ne nastane v ušesih, vendar v možganih, kateri so lahko tudi napačni, saj poiščejo povezavo, ki ti je že znana), lahko pa tudi motnje zaradi radijskih signalov ali naravnih zvokov.

Zakaj potem po mnenju skeptikov nikoli ne dobimo na posnetkih glasbe, ki je najpogostejša na radijskih postajah? Kaj lahko rečejo skeptiki na glasove ki so tako jasni, kot bi
spregovoril eden od nas?(Pišem iz lastnih dokazev in izkušenj) V tem primeru da bi možgani "lagali", se izogibam zvokom, ki so tako tihi, da ne najdeš razlage od kod pridejo in kaj so, zato jih enostavno spustim in se osredotočim le na jasne dokaze, pri katerih ni mogoče da bi nastali zaradi zgoraj navedenih skeptičnih razlogov.

Da naravnih zvokov(npr. živali, voda, veter..) nebi zamešali s paranormalnimi, moramo v času snemanja vsak zvok, ki ga slišimo označiti, da pri poslušanju posnetka ne pride do zmote. Pa naj bo to pasji lajež, avto, ki se pelje mimo, letalo, skratka kateri koli zvok. Zaradi naravnih zvokov je za nas najbol primeren čas snemanja ponoči, ko ni več petja ptic in podobnih stvari, manj ljudi je okoli, nasplošno je ponoči vse bol mirno in tiho.

Tukaj je en link, sicer v angleščini, ki na dolgo in široko razlaga analizo zvokov, in kako naši možgani zvokove dojemajo in lahko pretvorijo v glas:
http://www.assap.org/newsite/articles/Analysing audio EVP.html

Če želite več informacij, pišite na forum, lahko pa me kontaktirate ali pošljete svoj posnetek za analizo na rush56@gmail.com.

LP, Rush

Rush
Admin

Število prispevkov : 50
Join date : 14/01/2009
Age : 29

Poglej uporabnikov profil http://paranormal-phenomena.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu